Etiket: Erektil Disfonksiyon
Danışmanlık / Psikoterapi / Cinsel Terapi nedir?
Sertleşme bozukluğunun altında psikolojik bir neden çok sık rastlanan bir durumdur. Çünkü Sertleşme bozukluğu stres, cinsel kaygı ve / veya diğer zihinsel sağlık ve kişisel sorunlara bağlı olabilir.
Psikolojik tedaviler genellikle danışmanlık veya konuşma terapisini içerir ve cinsel sağlık uzmanı ile ilişkiler ve deneyimler hakkında konuşmayı içerir. Terapistler, bu sorunların çoğuyla başa çıkmanın etkili yollarını bulmaya yardımcı olabilir. Sertleşme bozukluğu nedeniyle ilişkisi etkilenen birçok çift için, bir terapistle birlikte bu konuyu konuşmak...
Sertleşme Bozukluğu Yaşayan Hastalarda Ne Tür Tedaviler Uygulanır?
İki tür tedavi bulunmaktadır.
1- Cerrahi öncesi tedaviler
Sertleşme bozukluğu için cerrahi öncesi tedaviler şunlardır:
– Danışmanlık / Psikoterapi / Seks Terapisi
– Oral ilaçlar (Ereksiyon hapları)
– Penil (kavernöz içi) enjeksiyonlar
– Vakum cihazları
2- Cerrahi tedaviler
– Penil protezler
– Penil vaskülarizasyon ve diğer cerrahiler (Derindorsagvendi)
Sertleşme Bozukluğunda Ön Değerlendirme Veya Tedaviye Yönelik Sorular
1. Bugüne kadar hangi testleri yaptınız? (Renkli Doppler, Enjeksiyon vb.)
2. Sertleşme bozukluğu tedavisi amacıyla herhangi bir tedavi kullandınız mı? (Ereksiyon hapları vb.)
3. Ne tür bir yanıt aldınız?
4. Bu ilaçları düzenli kullanıyor musunuz?
5. İlaçlardan kaynaklanan herhangi bir yan etki yaşadınız mı? (Çarpıntı, başdönmesi, ağrılı sertleşme vb.)
Sertleşme Bozukluğu Hakkında Merak Edilen Sorular
*Sertleşme bozukluğunun psikolojik bir nedeni olup olmadığını veya altta yatan bir tıbbi durumun olup olmadığını nasıl anlarım?
*Sertleşme bozukluğunun yaşla bir ilgisi var mıdır? Yoksa her yaşta görülebilir mi?
*Sertleşme bozukluğu kardiyovasküler hastalık, böbrek hastalığı, diyabet veya başka bir ciddi tıbbi durumla ilişkili olabilir mi?
*Ürolog, endokrinolog, psikiyatrist veya cinsel terapi uzmanı gibi farklı bir branşa görünmem gerekir mi?
*Sertleşme bozukluğuna neden olduğu ileri sürülen yeme alışkanlıkları, alkol tüketimi, sigara kullanımı, egzersiz ve uyku miktarı gibi şeyler ne kadar...
Doktor Muayenesinde Hastaya Hangi Sorular Sorulur?
Dr. Muayenesi Aşağıdaki Soruları İçerebilir:
*Sertleşme bozukluğu şikayetine ilişkin sorular
*Sertleşme bozukluğuna neden olabilecek tıbbi faktörlerle ilgili sorular
*Sertleşme bozukluğuna katkıda bulunabilecek psiko-sosyal faktörlerle ilgili sorular
*Ön değerlendirme veya tedavi ile ilgili sorular
Hastaların ve eşlerinin tedavi seçeneklerini anlamalarına yardımcı olmak sadece ilk adımdır. Ayrıca ilişkileri hakkında düşünmeleri ve beklentileri hakkında açıkça konuşmaları gerekebilir. Sertleşme bozukluğunu tedavi etmek genellikle zaman, çaba, sabır ve anlayış gerektirir.
Sertleşme Bozukluğuna...
Ereksiyon Sertlik Skoru (ESS) Değerlendirmesi Nedir?
Sertleşme bozukluğunda belirtileri ve durumları değerlendirmenin birkaç yolu vardır. Bunlardan biri olan Ereksiyon Sertlik Skoru (ESS), bir erkeğin cinsel ilişki için yeterince sertleşememesi veya sürdürememesi durumunu sayısal olarak değerlendirmek için kullanılır.
1998 yılında geliştirilen ESS, erkeklerin kendi başlarına kullanabileceği tek maddeli Likert ölçeğidir. Bu ölçek “Penisinizin sertliğini nasıl değerlendirirsiniz?” sorusunu düşünmenizi ve aşağıdaki seçeneklerden kendinize en uygun olanını seçmenizi ister. Buna göre;
0 – Peniste herhangi bir değişim (büyüme veya sertleşme)...
Sertleşme Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?
Sertleşme bozukluğu tanısı oldukça kolaydır. Öte yandan bu sorunun neden kaynaklandığını belirlemek daha zor olabilir. Hekimin kendisine başvuran hastasının neden sertleşme bozukluğundan şikayetçi olduğunu doğru bir şekilde belirleyebilmesi için, genellikle kapsamlı bir hasta görüşmesine, ardından fiziki muayeneye ve muhtemelen birkaç laboratuvar testine ihtiyaç duyacaktır.
Sertleşme Bozukluğuna Nasıl Tanı Koyulmaktadır?
Hangi testler sertleşme bozukluğu nedenlerini tanımlamaya yardımcı olabilir?
Sertleşme bozukluğu tanısı, hekim ile görüşme, ardından fiziki muayene ve gereken durumlarda birkaç test ile oldukça kolay konulabilmektedir. Bu testler genel olarak,
Fiziki Muayene
– Sabah sertleşmesi sorgulaması: Sağlıklı erkekler normalde gece uyurken istemdışı ereksiyon olurlar. Buna halk arasında sabah sertleşmesi de denilmektedir. Eğer bu olmuyorsa hormonlar veya penise kan akışı ile ilgili bir sorunun göstergesi olabilir.
– Nabız muayenesi : Tansiyon ve diğer kan basıncı parameterelerine bakılır.
–...
Sertleşme Bozukluğunun En Yaygın Nedenleri?
Sertleşme bozukluğunun yaygın nedenleri şunlardır:
– Fizyolojik bozukluklar: Hastalarda görülen diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği ve bazı kan damarların tıkanması, penise olan kan akışının bozulmasına neden olabilir. Bazı hormonal problemler ve kullanılan ilaçlar da erektil disfonksiyona yani sertleşme bozukluğuna neden olabilir.
Örneğin inme veya MS hastalığı (multiplskleroz) beynin vücudun geri kalanıyla iletişim kurma yeteneğini etkileyebilir. Beynin, sinirlerin veya omuriliğin farklı bölgeleri hasar görürse, penise doğru mesajlar iletilemez.
– Psikolojik nedenler:...
Sertleşme Bozukluğu ile Hangi Sağlık Sorunları İlişkilidir?
En basit anlatımıyla penise gelen kan akışı bozukluğu sertleşme bozukluğunun en yaygın nedenidir. Diyabet, yüksek tansiyon ve damar sertleşmesi (ateroskleroz) gibi çeşitli hastalıklar da kan akışını kötü yönde etkileyebilir. Aslında, damar sertleşmesi 50 yaşından büyük erkeklerde sertleşme sorununun kabaca % 40’ına neden olur.
Sinir sistemini etkileyen hastalıklarda vücudun cinsel uyarım sinyallerini işleme yeteneğine müdahale ederek sertleşme bozukluğuna neden olabilir. İnme veya omurga yaralanmalarından kaynaklanan sinir hasarı ve multiplskleroz, Parkinson gibi diğer nörolojik hastalıklar,...