Etiket: Prostat Kanseri
Prostat kanseri olan erkeklerde cerrahi, hormonal ve radyasyon dahil olmak üzere 3 çeşit tedavi seçeneği vardır. Bununla birlikte erken evre uygun olan hastalarda en yeni tedavi seçeneği olan HIFU yöntemi de yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüm bu tedavilerin artıları ve eksileri olmakla birlikte sertleşme bozukluğu ve idrarını tutamama hastaların çoğu için tedavi sonrası (HIFU yöntemi hariç) ortak bir sorundur.
Radyasyon tedavisinin bir türü olan radyasyonun prostat kanseri hücrelerine mümkün olduğunca yakın yerleştirilmesini içeren tedavi şekline Prostat Brakiterapisi denir. Radyasyon teller...
Erkeklerin Prostat Ameliyatı Sonrası Orgazm Sırasında İdrar Sızdırması, Kaçırması Normal Midir?
Bazı erkekler, prostat cerrahisini takiben cinsel aktivite ve / veya orgazm sırasında idrar sızdırabilir, ancak sızıntı miktarı ve sıklığı genellikle zamanla azalır. Sızıntıyı önlemeye yardımcı olmanın bir yolu, cinsel yakınlıktan önce mesaneyi tamamen boşaltmaktır.
Prostat Cerrahisi Penis Kısalması İle İlişkili Mi?
Radikal prostatektomiden sonra hastaların en sık şikayetlerinin başında penis boyundaki kısalma gelir. Bir çalışmada (*) erkeklerin % 71’inde 0,5 ila 4 cm arasında değişen bir oranda penis boyunda kayıp yaşadığı rapor edilmiştir.
Prostat Cerrahisi Sonrası Kullanılan Enjeksiyon Tedavisi Sertleşme Bozukluğunun Tedavisine Yardımcı Olur Mu?
Enjeksiyon tedavisi genellikle oral tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda 2. seçenek olarak kullanılır. Bazı çalışmalar enjeksiyonların % 95 başarı oranı elde edebileceğini bildirmekle beraber (*) uzun süreli kullanımda ciddi yan etkileri nedeniyle çok sık kullanımı önerilmemektedir.
Erkekler Prostat Ameliyatı Olduktan Sonra Penil Protez Ameliyatı Olabilir Mi?
Evet olabilir. Halk arasında Mutluluk Çubuğu olarak da adlandırılan penil protezler yüksek başarı oranıyla son basamak ve kalıcı tedavidir. Ayrıca penil protezler sertleşme bozukluğu sorununa doğala en yakın ve kalıcı çözüm sağlarlar.
Prostat Ameliyatı Sonrası Ereksiyon Haplarına (PDE5 inhibitörleri) Cevap Oranı Nedir?
Prostat cerrahisini takiben sertleşme bozukluğu tedavisi için ilk tedavi seçeneği Fosfodiesteraz-5 inhibitörleri (PDE5I) olarak adlandırılan ereksiyon haplarıdır (*) Bunlar etken madde ve ticari isim olarak Sildenafil (V*agra®), Vardenafil (Lev*tra®) ve Tadalafil (C*alis®) gibi oral ilaçlardır. Erkeklerin yaklaşık% 70’i ameliyat sonrasında oral ilaç tedavisine cevap verebilmektedir.
Bu ilaçlar etki mekanizması olarak cinsel uyarılma anında penise kan akışını artırmak için tasarlandığından, sağlam sinirlere ve damarlara ihtiyaç duyarlar. Ancak bu kısımlardaki doku bütünlüğü herhangi bir...
Prostat Kanseri Tedavisinden Sonra Ne Tür Sertleşme Bozukluğu Tedavileri Vardır? Ve Bu Tedavilerin Rolü Nedir?
1- Ereksiyon hapları ile oral tedavi, Sildenafil (V*agra®), Vardenafil (Lev*tra®) ve Tadalafil (C*alis®)
2- Enjeksiyon tedavisi, (Papaverin, Fentolamin ve Alprostadil)
3- Penil implantlar.
Prostat Cerrahisi (Radikal Prostatektomi) Neden Sertleşme Bozukluğu İle İlişkilidir?
Prostat kanseri teşhisi konulan erkeklerin prostat bezinin cerrahi olarak tamamen çıkarılması yoluyla yapılan tedaviye radikal prostatektomi ameliyatı adı verilir. Bu ameliyatı geçiren erkeklerin çoğunda geçici veya kalıcı sertleşme bozukluğu görülebilmektedir.
Radikal prostatektomi adı verilen işlem prostat ve çevresindeki dokuyu tamamen ortadan kaldıran bir ameliyattır. Bu nedenle hastalarda birçok yan etkileri bulunur. Bunların başında da ereksiyonu sağlayan sinir demetlerine ameliyatla zarar verilebilme ihtimalidir.
Sinirlerin çoğunluğu ameliyatta korunsa bile hastalar arasında geçici veya...
Prostat Hastalığı Sertleşme Bozukluğuna Nasıl Neden Olur?
Prostat problemleri olan erkeklerde sertleşme bozukluğu olması sık rastlanan bir durumdur. Problem ne kadar şiddetli olursa, sertleşme bozukluğu da o kadar şiddetli olur. Bu zorluklar,
* Geceleri çok sık idrara çıkmak
* İdrar akışı olmadığı halde sık ve acilen idrara çıkma ihtiyacı hissetmek veya
* İdrara çıkmakta zorlanmak gibi belirtiler olabilir. Bu semptomlar BPH’ne (iyi huylu prostat büyümesi) bağlı olabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar (1,2,3,4) alt üriner sistem semptomları (AÜSS) BPH ve Sertleşme bozukluğu arasında güçlü ve tutarlı bir bağlantı olduğunu göstermiştir.
İyi huylu prostat...
Prostat Hastalığı Nedir?
Prostat bezinde gelişebilecek en yaygın üç sorun:
– Prostatit olarak da bilinen prostat iltihaplanması: Antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
– Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) : İyi huylu prostat büyümesi olarak da bilinir. BPH 50 yaşın üzerindeki erkeklerde sıklıkla görülür. Yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır. BPH üretranın kademeli olarak sıkılmasına ve bazen de idrara çıkılmasını zorlaştırabilir. BPH ile ilişkili semptomlara alt idrar yolu semptomları da denir.
– Prostat Kanseri: Bu yaşlı erkeklerde en sık görülen kanserdir ve dünyada erkeklerin kanserden ölümlerinin...